Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Het EHL organiseert jaarlijks een symposium voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel in de regio Limburg.

EHL symposium maart 2023

Via deze samenvatting krijgt u een inkijkje in de onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens het EHL symposium op 16 maart 2023.

symposoum maart 2023

EHL webinar december 2022

Via deze samenvatting krijgt u een inkijkje in de onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens het EHL webinar op 8 december 2022.

webinar dec 2022

EHL webinar maart 2022

Via deze samenvatting krijgt u een inkijkje in de onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens het EHL webinar op 17 maart 2022.

webinar maart 2022
webinar maart 2022 deel2

EHL webinar november 2021

Via deze samenvatting krijgt u een inkijkje in de onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens het EHL webinar op 18 november 2021.

Frank Wintraecken, gedragsdeskundige Niet Aangeboren Hersenletsel  bij SGL. Tevens oprichter en eigenaar van Wintraecken agressietrainingen. Hield een keynote over agressieproblematiek ontstaan na hersenletsel. In zijn werk ziet Frank dat dit veel verdriet en ellende veroorzaakt bij zowel degene die hersenletsel heeft, alsook zijn familie of partner. Frank heeft uitleg hierover gegeven en handvaten voor het omgaan met agressie aangereikt.

Dr. Edwin Wijnen, verpleegkundig specialist, werkzaam binnen de geriatrische revalidatie (Cicero Zorggroep). Besprak in zijn pitch retrospectief onderzoek naar de responsiviteit van de USER en de Barthel Index, en ging in op de vraag welk van deze twee meetinstrumenten het beste de vooruitgang in mobiliteit en zelfzorg kan bepalen van patiënten die revalideren na een CVA binnen zowel de volwassen- als de ouderenrevalidatie.

Martine Wilbers, GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch NeuroPsycholoog bij Zuyderland Medisch Centrum. Besprak in haar pitch de eerste data van haar onderzoek naar dynamisch testen met de kloktekentaak bij geriatrische CVA-revalidanten.

Pauline van Gils, promovendus aan de Universiteit Maastricht (EHL) en aan de universiteit van Twente. Zij presenteerde haar onderzoek over de behandeling van mensen met cognitieve problemen na een hartstilstand. Om deze mensen te kunnen behandelen moeten ze eerst geïdentificeerd worden. Uit haar onderzoek blijkt dat de MoCA, een korte test, geschikt is om de mensen eruit te pikken die cognitieve problemen hebben opgelopen door de hartstilstand.

Marilien Marzolla, promovendus aan de Universiteit Maastricht (EHL). In haar pitch vertelde ze over het verloop van prikkelgevoeligheidsklachten na een hersenletsel, vergeleken met een controle groep. Zij liet zien dat een kleine groep langdurig en structureel klachten rapporteert na hersenletsel, maar dat dit op lange termijn niet verschilde van de controle groep. Verder sprak ze over het effect van prikkelgevoeligheid op lange termijn gevolgen van angst, depressie en kwaliteit van leven.

Prof. dr. Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie en hoofd van het EHL. Hield een pitch over een project dat het EHL uitvoerde samen met SGL en Adelante met subsidie van ZonMw Juiste Zorg op de Juiste Plek: Samen sterk voor hersenletsel. In dit project is geïnventariseerd of en hoe we de bestaande CVA-zorgketens kunnen uitbreiden naar andere vormen van hersenletsel zoals na een ongeval. In de pitch zijn de aanbevelingen uit dit project gepresenteerd; het eindrapport volgt binnenkort.

Dr. Ieke Winkens, universitair docent aan de Universiteit Maastricht, en onderzoeker van het EHL. Vertelde over haar onderzoek naar de timingvaardigheden van mensen met traumatisch hersenletsel.  Deelnemers met traumatisch hersenletsel hadden meer moeite timing dan deelnemers zonder hersenletsel, bv met het inschatten van de duur van een pieptoon en met het meetikken op een veranderend ritme. Verrassend was dat mensen met goede timingvaardigheden juist minder goed scoorden op andere cognitieve taken.

EHL webinar juni 2021

Via deze samenvatting krijgt u een inkijkje in de onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens het EHL webinar op 17 juni 2021.

EHL webinar 17 juni
EHL webinar 17 juni

EHL webinar maart 2021

Op 18 maart 2021 tijdens de brain awarness week organiseerde het EHL opnieuw een webinar. Deze was druk bezocht met bijna 200 deelnemers. Keynote speaker prof.dr. Joukje van der Naalt deelde de laatste inzichten op het gebied van traumatisch hersenletsel. Daarnaast presenteerde  Arno Prinsen over behandeling van verminderd inzicht, Peter Smits gaf een presentatie over angst voor een nieuwe beroerte en Fleur Domensino en Daan Verberne, twee leden van het EHL, deelde de uitkomsten van behandeling vanuit cliëntperspectief. Daarnaast waren er korte pitches van de onderzoekers van het EHL. Ook dit symposium is samengevat in mooie tekeningen van Ine van der Schoor.

webinar maart

EHL webinars 2020

In 2020 zijn we online gegaan en zijn er twee EHL webinars georganiseerd een in september en een in december! Met bijna 200 deelnemers hebben we (zorg)professionals over het hele land een update kunnen geven van ons onderzoek, lezingen kunnen geven over hersenletsel m.b.t. COVID-19, sensorische prikkelverwerking, de Breinlijn, en hebben we input mogen ontvangen vanuit het publiek over de toekomst van het EHL. Ine van de Schoor een van de aanwezigen, vatte de  webinars samen in deze prachtige aantekeningen. 

webinar september
webinar december

EHL symposium maart 2019

Donderdag 14 maart vond het jaarlijkse symposium van het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg plaats in Roermond. Meer dan 200 mensen namen deel aan het programma. We begonnen met een plenaire lezing over slaap door Ysbrand van der Werf, gevolgd door pitches door de onderzoekers van het EHL en workshops met uiteenlopende onderwerpen. Zo kwam omgaan met ziekte-inzicht aan bod, net als het bespreekbaar maken van seksualiteit na hersenletsel, deelden mantelzorgers hun ervaringen, werd participatie bij kinderen en jongeren met een hersenletsel besproken, en vertelde een oud-revalidant van het Oliver Zangwell Center in Engeland over het revalidatieprogramma en zijn ervaringen daarmee. De dag werd energiek afgesloten door Erik Scherder met een publiekslezing over vitale hersenen, waarin hij het publiek uitdaagde vooral fysiek én mentaal actief te blijven.

EHL symposium februari 2018

We kijken terug op een succesvol tweede symposium van het EHL! Via plenaire sessies, pitches en workshops is er een breed scala aan onderwerpen gerelateerd aan de zorg voor mensen met hersenletsel aan bod gekomen. Prof. dr. Caroline van Heugten gaf de aftrap van het symposium met de de ontwikkelingen van het EHL tot nu toe. Prof. dr. Alexander Sack gaf een zeer interessant presentatie over niet-invasieve hersenstimulatie als een nieuw perspectief voor de revalidatie na hersenletsel. Hierna volgde afwisselende pitches van medewerkers van het EHL en workshops over diverse onderwerpen zoals slaap en vermoeidheid na hersenletsel, het opzetten van een partnercursus en een e-health versie van Niet Rennen Maar Plannen.

EHL symposium december 2016

Op donderdag 1 december 2016 gaven wij de feestelijke aftrap van het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg met het start symposium van het EHL in de Oranjerie te Roermond. In een afwisselend programma kwamen de medewerkers van het EHL zelf, vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen en experts op het gebied van hersenletsel en zorg aan het woord. Prof. dr. Joke Spikman presenteerde resultaten van een grootschalige studie naar licht traumatische hersenletsel. Patiëntenverenigingen Hersenletsel.nl (regio Limburg), Samen Verder Limburg, en Stichting Brein Trein gaven ons een persoonlijk inzicht in het leven met een hersenletsel en in de mantelzorg. Tot slot zette Dr. Guy Schulpen (ZIO Maastricht) de mensen aan het denken over de zorg van de toekomst. Hieronder vindt u de presentaties van de medewerkers van het EHL en de voorstelling van het expertisecentrum door prof. dr. Caroline van Heugten.

 

 

Sluit de enquête