8 maart 2017

Brain Awareness Week

Van 13 tot 19 maart 2017 is het internationale Brain Awareness Week. Tijdens deze week wordt wereldwijd aandacht besteed aan de hersenen: hoe werken ze, hoe worden ze ziek en wat is het belang van wetenschappelijk onderzoek voor mens en maatschappij. 

Ook het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg wil haar steentje bijdragen. Dit doen we op verschillende manieren. Zo verzorgen we een gastles aan het Porta Mosana College in Maastricht voor 120 leerlingen. Verder geven we ook een lezing "Wat is wetenschap?" aan de Universiteit van Maastricht voor VWO-4 leerlingen die zich oriënteren in hun studiekeuzeproces. We leggen daarbij de nadruk op de neurowetenschap: het onderzoeken van de hersenen en de relatie met gedrag. Tijdens deze twee activiteiten leren we de scholieren op een interactieve manier en aan de hand van korte experimentjes meer over de hersenen, en wat het kan betekenen wanneer je hersenen niet meer goed functioneren door de gevolgen van een hersenletsel. 

Het eerder geplande radio-interview voor RTV Maastricht in het programma "Bij de Liewe" werd op vraag van de radiozender verplaatst naar een later tijdstip. Wel gaven wij dinsdagocthend 14 maart 2017 een interview bij L1 radio, dat u hier kunt herbeluisteren.

Tot slot organiseren wij op 16 maart 2017 een informatieavond met bijzondere aandacht voor de veelal onzichtbare gevolgen van hersenletsel. U bent uiteraard van harte welkom. Inschrijven is niet nodig. Hieronder vindt u het programma. 

Informatieavond "Hersenletsel: Je zal het maar hebben!" 

“Ik ben altijd zo moe”, “Alles kost me nu meer energie”, “Ze zeggen dat ik zo veranderd ben”, “Mijn man wordt tegenwoordig over alles boos”, "Had ik mijn been maar gebroken, dan zie je tenminste wat ik heb”.

Donderdag 16 maart 2017
Brandweerkantine, Capucijnenstraat 21, Maastricht

19.00 - 19.30: Inloop en koffie/thee
19.30 - 20.15: Ervaringen van getroffenen met hersenletsel: film en interview
                        - prof.dr. Rudolf Ponds
20.15 – 20.45: Wat is hersenletsel en wat zijn de mogelijke gevolgen
                        - prof.dr. Caroline van Heugten
20.45 – 21.15: Koffie/thee
21.15 – 21.45: Discussie en vragen aan experts en getroffenen